Anime i manga en català

Moderadors: Guiru, Maki

 
Ereza

Les peripècies d'un usuari que intentava utilitzar Linux

dv. 30 des. 2005, 23:54

Bé, us explicaré la història d'un pobre estudiant d'informàtica que intentava passar-se a GNU/Linux però que no se'n sortia... Tot va començar per l'any 2000 o 2001 aproximadament, quan va descobrir que existia un sistema operatiu que no era Windows, que era lliure i que semblava que estava la mar de bé. Va baixar-se una Mandrake 6 o 7 [no ho recordo xD] amb el seu flamant mòdem 56K i la va instal·lar. Cap problema, i fins i tot estava en català en algunes parts! El problema va venir a l'hora de connectar-se a Internet... Un "win-mòdem", un Conexant. Total, com que no va aconseguir fer-lo funcionar, i com que en aquells temps no tenia ni idea de Linux, ho va deixar estar i en canviar d'ordinador la Mandrake va desaparèixer.

Anys més tard, després de fer servir i agradar-li la Knoppix, que va instal·lar al disc dur, i amb una mica més de coneixements de Linux, va decidir provar una Gentoo (digueu-li agosarat xD). Va aconseguir instal·lar-la, compilar el kernel [Déu sap com ho vaig fer, jo no xD] i instal·lar-li el bàsic, un KDE i tal. Problema... No hi va haver manera de fer servir la targeta de so (que si ALSA, que si OSS, només li sonaven a noms estranys).

Total, aviat va canviar-se a una Debian, força bé, tot correcte. El problema va venir a l'hora d'instal·lar el VideoLan, no sap què va fer, però no va aconseguir fer-lo funcionar, es penjava en obrir un vídeo.

Solució? Provar una Fedora Core 4, i que, per sorpresa del nostre protagonista, va donar problemes:

1. En instal·lar l'aMule o xMule. Un no anava, l'altre anava fins que connectava a un servidor i llavors desapareixia el programa misteriosament.
2. En instal·lar el VideoLan ditxós xD Problemes de dependències, que li van impedir seguir instal·lant més programes (cada cop que intentava instal·lar alguna cosa, un bonic quadre d'error li deia que fins que no arreglés les dependències del VideoLan, res de res (uns fitxers .so... Ell què coi sabia què era un .so?)).

Bé doncs, va decidir que només utilitzaria Linux per a les pràctiques de la universitat. Va instal·lar-se la Fedora Core 4 al portàtil amb aquesta finalitat, però aviat li entraren de nou les ganes de passar-se a Linux... I llavors s'adonà (de fet, va ser abans xD) que no li agafava la targeta wifi (una "Broadcom 802.11g Network Adapter" que segons he llegit pel Google, no té drivers sota Linux però que han aconseguit desxifrar-ne una part i que hi ha un mòdul per al kernel), i que va haver de reinstal·lar la distro ja que el programa d'instal·lació no va veure que la seva pantalla podia agafar 1024x768. A més, va descobrir que la Fedora Core 4 no portava els mòduls de gestió d'energia compilats al kernel, de manera que li era impossible saber quanta bateria li quedava al portàtil.

Vist això, va provar una distribució que tot just li havia arribat per correu, la Càtix. Resulta que li havien enviat els de la Generalitat dins el "projecte PortàTIC", projecte on un mes i mig abans havia adquirit el seu portàtil... Bé, doncs va ser iniciar-la, tot perfecte (el de "Iniciant seqüència d'engegada" queda molt friki) i bé... Va pensar que era com una Knoppix i la va voler instal·lar. No es va adonar que l'espai requerit era major que la partició on volia instal·lar-lo, i quan el programa d'instal·lació li ho va avisar, va prémer cancel·lar per sortir de la instal·lació, anar al Windows i fer més gran la partició. La sorpresa va venir quan, en entrar al Windows (previ "FIXMBR" del CD d'instal·lació d'aquest, ja que la Càtix havia mig-instal·lat el GRUB), i obrir la partició de dades que tenia (i que, lògicament, era diferent d'on pretenia instal·lar Linux), el diabòlic triangle groc li va dir "El disc de la unitat D: no està formatat. Voleu formatar-lo ara?" Malèfica pregunta. S'havia carregat la taula de particions i part d'aquesta partició. Com? Ni idea. Bé, amb un programa va aconseguir recuperar força dades. No obstant, alguns dels llançaments de cert fansub no els va poder recuperar. I... curiositat curiosa, ara si insereix el CD de la Càtix en arrencar dóna un munt d'errors dient que no es poden carregar mòduls (més ".so"s), i acaba amb un "login: _". Es pot entrar amb "root" i contrasenya "catix", però de què serveix? Què passa, un cop se t'ha carregat l'ordinador ja no va? xD

En fi, després d'això, l'usuari es va enrabiar i va decidir eliminar particions de Linux, fer més gran la de dades, i deixar un Windows XP solet i pelat. I punt.

Ara... Les ganes de provar Linux són superiors a ell i vol aconseguir un Linux funcionant al seu portàtil (i amb wifi, element indispensable de la seva vida).

Què li recomaneu per curar aquesta malaltia, comunament anomenada "Tuxitis aguda"?

(Per cert, això era una autobiografia xD I perdoneu el "tostón" ^^u)
 
Avatar de l’usuari
Mad93
Moderadors
Moderadors
Entrades: 5850
Membre des de: dj. 27 nov. 2003, 20:00
Ubicació: Vivint a la universitat ><
Contacta:

ds. 31 des. 2005, 00:58

Jejeje, molt bona.

Jo sincerament, si en tens uns mínims coneixements em tiraria de nou a gentoo xD

Però els 'invents' s'han de demanar abans una mica, anant a cegues poc faràs. Crec que amb l'irc i fòrums de gentoo pots tenir molt suport (i part d'ell en català ;) ). A part s'està intentant tenir la documentació també en català http://gentoo.majomo.com:81/doc/ca/ tot i que una mica verd encara.

Però bé, aquí tens un servidor amb broadcom 440 ethernet, wifi rulant intel 2200, estalvi d'energia rulant (cpu variable), apagat de pantalla, samba, amule, kaffeine i vlc amb suport x264 i tot el que vulguis (seguint la doc de gentoo), i kernel compilat a mà. El que vull dir és que trobaràs suport per allí si vas demanant.

No cal dir que sempre que juguis amb un kernel tingues el vell, no sobreescriguis el que et va bé :P

Si tries gentoo, pots anar als seus canals d'irc, entre ells gentoo-ca i els seu forum "altres idiomes". Triis el que triis també pots demanar dubtes de linux a www.comesfa.org .

El de tenir un sistema mixte està molt maco, però si no jugues, tira't de cap a linux, si jugues, quin remei.. XD
Imatge
Tant avorrit que m'he fet un bloc... un més. Servidor mig online...
 
klixato

ds. 31 des. 2005, 19:12

si proves l'ubuntu altre vegada, mira't de baixar primer el live-cd o live-dvd i així veuràs si tot et funciona abans d'instal·lar-lo al disc

i pels problemes d'instal·lació amb el gentoo que et recomana en mad només has de fer "ebuild nom-programa" des de qualsevol consola i amb el ubuntu pots fer servir "apt-get install nom-programa" o el synaptic que és un entorn gràfic molt maco :jaja:

i no facis com jo que va remenant i es carrega la distribució amb la que treballa ^^u ^^u

ara ja m'he fet 2 particions de 9 Gb per ficar-hi 2 S.O's i remenar-hi, com també he fet (i això si que és MOLT important si vols remenar el S.O) és una partició per dades, així tinc 3 particions de uns 10 Gb per a 3 S.O i la resta una mega-partició per a dades :mrgreen:
 
Avatar de l’usuari
Morest
Arashinchu
Arashinchu
Entrades: 185
Membre des de: dt. 14 juny 2005, 20:37
Ubicació: Banyoles - Girona
Contacta:

dg. 01 gen. 2006, 17:42

Dons jo ja fa temps k estic amb mandriva.

Vaig començar amb mandrake 10.1, pro aviat vaig decidir passar-me a al mandriva 2006, la veritat es k em va molt b, m'ho ha trobat tot a la primera i no he tingut masses contratemps.

Per instalar amb un "urpmi nomdelprograma" ja en fas prou, o sino amb el rpmdrake k es una gui.

Si no vols problemes ni complicar-te massa, te la recomano, pro ara k hi voldria treballar una mica mes potser seria millor una gentoo o ubuntu.

De opcions en tens eh!!
Imatge
 
Krovikan

dg. 01 gen. 2006, 18:32

Doncs jo vaig comprar la SuSE 6.0 (allà al Març del 1999). La venien als quioscos en un cartró que es deia LinuxManía i que portava els 5CD de la distribució.

Amb el primer Yast que vaig veure (res de gràfic, ncurses o text no recordo bé).

El que sí recordo és el kernel que venia, el 2.0.36 :P

Desde llavors sempre he tingut 1 HD al ordinador amb la SuSE. Encara que sempre he estat molt més al Win95 o XP que al SuSE. Això no treia que jo anés probant cosetes, llegint info, etc.

Vaig comprar la SuSE 6.2 per Internet a una empresa de València i la SuSE 7.1 a uns magatzems.
Ja no he tornat a comprar cap. :bleh:
Ara el "peazo" llibre en castellà 100% que ve en la caixa és impresionant, i molt didàctic. :yeah:

Al Febrer del 2004 vaig fer uns canvis radicals a l'ordinador. Vaig treure tot el propietari que vaig poder per posar lliures.
Així que vaig treure Office per posar OpenOffice.org, PaintShop Pro per The Gimp, etc, etc.

Per fi, al Juliol de 2005 vaig canviar el meu veterà ordinador de quasi 5 anys per un de nou i vaig deixar la SuSE com SO principal i en el HD gran i nou. :mrgreen:

I ara mateix porto una OpenSuSE 10.0 la qual gestiono desde fa un parell de mesos o així amb el Synaptic. ;)

Aquesta és la meva parrafada. :juas:


Salutacions :adeu:

Qui està connectat

Usuaris navegant en aquest fòrum: No hi ha cap usuari registrat i 1 visitant